22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Konferansında John McConnell tarafından Dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir Dünya Günü düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.
John McConnell’in ilk önerdiği Dünya Günü kutlamaları için tarih ise ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart olmuştur. Daha sonra ise, çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile 22 Nisan 1970 tarihinde ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara 20 milyon kişi katılmış, birçok konferanslar ve sempozyumlar düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk Temiz Hava Yasası ve Temiz Su Yasaları hazırlanmıştır.
22 Nisan tarihi, 1970 yılından bu yana Dünya Günü olarak kutlanıyor. 2009 yılı Dünya Günü’nün ana teması “Yeşil Nesil”.
Dünya Günü ile ilgili bilgi veren TEMA Alanya Gönüllü Sorumlusu Engin Özdemir, ”“Yeşil bir neslin” yaratılabilmesi için 3 temel prensip var. İlki;
Fosil yakıtlara olan bağımlılıktan kurtulmak, ikincisi; sürdürülebilir tüketim ahlakına sahip olmak ve üçüncüsü yeşil bir ekonomi oluşturulması. Tüm bunlar için de, küresel eğitim sisteminin değiştirilmesi gerekmektedir.
TEMA Vakfı Gönüllüleri Dünya Günü’nde 2 ana etkinlik düzenliyor. Bunlardan ilki; Türkiye İş Bankası tarafından yürütülen ve bugüne kadar ülkemizde gerçekleştirilmiş en yaygın kurumsal ağaçlandırma çalışması olan “81 İlde 81 Orman” projesi. Ve, 25 İlden 100’ü aşkın Yavru TEMA’lı çocuğun katılacağı Ulusal Şenlik.
Konya’da 22-23 -24 Nisan tarihleri arasında “ Su ve Sulak Alanların” tartışılacağı şenliğe, Alanya’yı temsilen Obaköy İlköğretim Okulu YavruTEMA grubumuz da katılacak.
Dünyayı kurtarmak için, bir yerden başlamak lazım.” dedi